Säästunädala kokkuvõte: Täielik miinus
Tere kallid jälgijad!
Järjekordne säästunädal on möödas ja aeg võtta see kokku. Nagu juba aru saada, ei õnnestunud mul seekord mitte midagi säästa.
Miks?
Üks asi on nüüd selge: säästa on praktiliselt võimatu, kui sa sööd väljas. Olin olukorras, kus kodus söömine või ise toidu valmistamine polnud lihtsalt võimalik. Kõige suurema mõjuga eelarvele ongi söök. Jah, seda saab planeerida enam-vähem aga täpselt eelarvesse kirjutada, mida ja kui palju süüa teha ning seejärel euro täpsusega kõike jälgida – vähemalt minu puhul see lihtsalt ei toimi.
Väljas söömise hinnad
Käisin nädal aega peamiselt lõuna- ja õhtusööke väljas söömas. Keskmiselt maksis üks toidukord 15 eurot. Lihtne arvutus näitab, et viie päeva lõuna- ja õhtusöögid maksid kokku ca 150€. Ja need olid vaid minu enda kulud! Kui peaksin sama tegema koos perega, läheks summa vähemalt kahekordseks, kui mitte rohkem. Isegi liising pole nii koormav kui igapäevased toidukulud. 🙂 Minu sissetulekust läheb toidule umbes 25–30% ja seda isegi siis, kui ma väljas ei söö. Kui kuidagi suudaks selle koha pealt kulusid kokku hoida, oleks see tõeline sääst.
Mida perenaine asjast arvab?
Küsisin ka naiselt, sest tema on meie peres see, kes hoolitseb söögi ja selle varumise eest. Siin on tema neli nippi, kuidas normaalselt hakkama saada ja kulusid kontrolli all hoida:
- Planeeri menüü ette
Põhiline on see, et planeerid toidu ette. Võimalusel telli toidukaubad kulleriga koju. Planeeri menüü selle põhjal, mis on hetkel sooduses ja tee toidunimekiri selle järgi. Sellega väldid poes emotsioonioste ning säästad aega ja raha. Mulle tundub, et netis 80 eurose ostu eest maksmine on valusam, kui poes jupiti kulutamine ja see hoiab ka veidi tagasi. - Tee korraga rohkem
Valmista suurem kogus toitu, mida saad süüa ka järgmisel päeval lõunaks või isegi õhtuks. See säästab nii raha kui ka aega.
Pean tunnistama, et see nipp mulle isiklikult väga ei meeldi, sest mina tahaksin rohkem vaheldust aga see on meie peres üsna tavaline lähenemine. - Mine poodi täis kõhuga
Tühja kõhuga poodi minek on suur viga, sest siis hakkad ”silmadega sööma”. Tühi kõht ja pood ei käi kokku – paratamatult ostad rohkem ja tõenäoliselt ka asju, mida sul tegelikult vaja pole. - Kogu toidujäägid kokku ja tee seljanka
Kui mõni toiduaine, näiteks viinerid, vorstid või liha, hakkab külmikus aeguma või jääb midagi söögikordadest üle, kogu need kokku ja valmista seljanka. See on ideaalne toit, kuhu saad ära kasutada kõik jäägid, millele kohe kasutust ei leia. Sel moel vähendad raiskamist ja säästad samal ajal raha.
Järgmise nädala väljakutse:
- 100-eurone nädalasöök perele
Kuna mina kulutasin eelmisel nädalal väljas söömisele ca 150€ ja eelarves on auk, otsustasime, et proovime: kuidas saaksime kogu pere nädala toidud planeerida ja valmistada 100 euro eest? Paneme eelnevalt mainitud nipid proovile ja jagame tulemusi teiega järgmise nädala lõpus!
Söömine: vajadus või nauding?
Söök pole ammu enam ainult vajadus, vaid ka nauding, mida endale pakume. Kindlasti oleks võimalik piirduda ainult lihtsate ja odavate valikutega, kuid pikemas plaanis pole selline enese piitsutamine jätkusuutlik. Kuidas leida tasakaal vajaduse ja ahvatluste vahel? Mulle tundub see keerulisem kui mingi kindla summa igakuiselt kõrvale panemine. Vaatame, kuidas eelseisvad väljakutsed meile õppetunde annavad.
Kuidas Teil?
Kuidas teie toidukuludega toime tulete? Millised on teie parimad nipid, et säästa söögikuludelt? Jagage oma mõtteid kommentaarides, ootan teie nõuandeid! 😊
PP